Η Ζωή Στο Εξωτερικό – Αλήθειες & Ψέματα

Να φύγω ή να πεθάνω σ’ ένα φλαμένγκο απάνω, μάτια μου ; Αυτό θα ήταν ιδανικά το soundtrack του σημερινού θέματος. Με αφορμή, λοιπόν, ένα μήνυμα ενός φίλου ρωτώντας με πως είναι η ζωή στην Αγγλία, πήρα 5fdba80ac84a852c7ae755048το θάρρος να σας εξηγήσω τι εστί ξενιτιά.

“Φλέβα η ζωή που γρήγορα χτυπά” λέει ο στίχος του τραγουδιού και κάπως έτσι πριν 1μιση χρόνο αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα χωρίς να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις. Η κατάσταση της χώρας από το 2008 είχε πάρει ήδη τον κατήφορο και έπειτα από πολλές προσπάθειες εύρεσης εργασίας συνδιάζοντας καλό εργασιακό περιβάλλον και ικανοποιητικές απολαβές, κατέληξα σε ένα αερόπλανο με 2 βαλίτσες και ένα στρώμα yoga στην πλάτη. Ας δούμε τι υπερισχύει για τις αλήθειες και τα ψέματα της ζωής στο εξωτερικό.

Αλήθεια Νο1: Δε χρειάζεσαι πολλά λεφτά για να κλείσεις εισιτήρια και απλά να αλλάξεις χώρα. Χρειάζεσαι, όμως, ένα ποσό περίπου των 2.000ευρώ για να καλύψεις τα πρώτα έξοδα τα οποία είναι σπίτι (deposit + ενοίκιο πρώτου μήνα μέχρι να βρεις μια εργασία για να έχεις τα πρώτα σου έσοδα), περίπου 150ευρώ για το φαγητό (εξαρτάται από που θα ψωνίζεις καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ποικίλουν) και τέλος 100 – 150ευρώ για μια στοιχιώδης διασκέδαση είτε αυτό είναι ένα ποτό είτε ένα σινεμά βρε αδελφέ. Οι παραπάνω τιμές είναι μηνιαίες.

Ψέμα Νο1: Είναι ψέμα ότι μπορείς να μείνεις μόνος σε σπίτι αν υπάρχει οικονομική στενότητα και δεν υπάρχει κάποιος να σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα. Συνήθως, πρώτα νοικιάζεις δωμάτιο σε sharing house και όταν τα savings είναι okay κάνεις την επόμενη κίνηση.

Αλήθεια Νο2: Τα σπίτια στην Αγγλία είναι όντως απαράδεκτα. Τα περισσότερα κτήρια είναι παλιά καθώς ο νόμος της χώρας απαγορεύει την κατεδάφιση αλλά επιτρέπει τη συντήρηση – αναπαλαίωση. Δε ξέρω αν είναι θέμα οικονομίας από την πλευρά του ιδιοκτήτη ή από θέμα κουλτούρας, πάρ’αυτα τα σπίτια παραμένουν στο ίδιο χάλι ακόμα και αν ο προηγούμενος ένοικος το έχει σχεδόν καταστρέψει. Καταλήγουμε στο ότι για να βρεις ένα προσεγμένο δωμάτιο – σπίτι – διαμέρισμα θέλει αρκετό ψάξιμο (Οι τιμές εξαρτώνται από την περιοχή και την παλαιότητα του κτηρίου).

Ψέμα Νο2: Δεν έχω να διαψεύσω κάτι. Τα λέει όλα η αλήθεια μου. Είμαι αθώος κύριε Δικαστά !

Αλήθεια Νο3: Ο καιρός. Φίλες μου ο καιρός δεν παλεύεται. Κρύο. Πολύ κρύο. Αν ποτέ αποφασίσετε να μετακομίσετε Αγγλία ρίξ’τε καμιά μπουχάρα πάνω σας αντί για μπουφάν. Βέβαια, αν έχει κέφια ο καιρός τον Αύγουστο θα υπάρξει ένα 10ήμερο με τρελή ηλιοφάνεια και ταυτόχρονα ζέστη.

Ψέμα Νο3: Λένε ότι στην Αγγλία βρέχει συνέχεια. Μπούρδες. Το κρύο και η υγρασία αρκούν για να έχεις μια ολοκληρωμένη μίζερη ημέρα.

Αλήθεια Νο4: Νόμος και τάξη. Ωραία Αμερικανιά – αν δεν την έχετε παρακολουθήσει ακόμα, do it. Το καλό στην Αγγλία είναι πως υπάρχουν κανόνες και τους τηρούν σε μεγάλο βαθμό. Τα πρόστιμα δεν είναι φούσκες και η αστυνομία κάνει συχνές περιπολείες σε δρόμους και μέρη εστίασης (Το έκαναν και πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, Ω ΝΑΙ!).

Ψέμα Νο4: Είναι ψέμα όσοι υποστηρίζουν πως στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν πετάνε σκουπίδια στους δρόμους ή στα πεζοδρόμια. Όπου και αν έχω ταξιδέψει, ακόμα και στην Αγγλία, υπάρχουν εκείνοι που θα πετάξουν τη γόπα από το τσιγάρο στο πεζοδρόμιο ή το μπουκαλάκι από το νερό ακόμα και αν υπάρχει κάδος με εντοιχισμένο τασάκι στα 5 μέτρα.

Αλήθεια Νο5: Οι μισθοί είναι ένα κομμάτι αυτής της χώρας το οποίο θα το αγαπήσετε. Το χαμηλότερο ωρομίσθιο που μπορεί κάποιος να χρεώσει είναι 6.50 λίρες δηλαδή 7.30ευρώ την ώρα. Αυτή η τιμή ισχύει για μαγαζιά εστίασης, καταστήματα και πρακτικές. Όπως καταλαβαίνετε, ο μισθός για δουλειά γραφείου μπορεί να φτάσει και τις 2.000 λίρες για κάποιον που έχει 3 – 4 χρόνια προϋπηρεσία στο αντικείμενο του.

Ψέμα Νο5: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην Αγγλία δε θα πάρεις προαγωγή γιατί είσαι μετανάστης για ούξου από ‘δω παλιόβρωμιάρη μετανάστη και άντε στη χώρα σου να πούμε. (Παραλύω, νιώθω το κόσμο κάτω από τα πόδια μου να χάνεται..). Μεγάλο ψέμα. Αν αξίζεις θα πάρεις προαγωγή και εννοείται ότι ο μισθός ανεβαίνει ουουου κι ανεβαίνειιι ουου κι ανεβαίνειι…

Αλήθεια Νο6: Στους δρόμους εκτός από αρκετούς χλιδάτους τυπάδες και ημίγυμνες γκόμενες θα δείτε και άστεγους αλλά και ναρκωμανείς – αλκοολικούς. Οι άστεγοι και οι ναρκωμανείς δεν είναι επικίνδυνοι καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη ενέργεια πάνω τους για να ασκήσουν σωματική βία. Από την άλλη πλευρά, οι αλκοολικοί που περιφέρονται στους δρόμους έχουν μια τάση είτε προς λεκτική βία είτε σε ακραίες καταστάσεις να έρθετε πιο κοντά (και όχι με την καλή έννοια).

Ψέμα Νο6: Πολλοί λένε ότι οι άστεγοι πεινάνε σε τούτη τη χώρα. Ψέμα. Όλοι οι άστεγοι και όσοι χρήζουν βοήθειας λαμβάνουν ένα χρηματικό ποσό από τον εκάστοτε δήμο ως στήριξη. Ότι αφορά τα ρούχα, προμηθεύονται καθαρά ρούχα από τα charities shops και ντόπιους φιλέσπλαχνους.

Αλήθεια Νο7: Η ζωή στην Αγγλία είναι ακριβή. Πληρώνεις πολλά για το σπίτι, για το φαγητό, για το ποτό, για τον καφέ, για το parking, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τα ρούχα.. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κοστολογήσει την αναπνοή. Όταν γίνει και αυτό θα σας ενημερώσω.

Ψεμα Νο7: (Σε αυτό το σημείο ψάχνω τις τσέπες μου για καμιά ξεχασμένη λίρα…)

Αλήθεια Νο8: Είναι αλήθεια ότι δένεσαι ένα παραπάνω με άτομα που κατάγονται από τον ίδιο τόπο με σένα και πιθανόν αυτές οι παρέες να καταλήξουν σε φιλίες χρόνων.

Ψέμα Νο8: Το ψέμα είναι πως το 1/10 από τα άτομα με ξένη καταγωγή που θα γνωρίσεις θα σε αποδεχτούν και θα βρείτε κοινά σημεία.

Αλήθεια Νο9: Τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι πολύ μπροστά. Ανοιχτόμυαλοι καθηγητές με γνώσεις που έχουν να σου δώσουν χρήσιμες πληροφορίες από τις εμπειρίες τους, σύγχρονες εγκταστάσεις φουλ εξοπλισμένες και με σταθερά προγράμματα.

Ψέμα Νο9: Είναι ψέμα ότι χαρίζουν βαθμούς στην εξεταστική περίοδο και ότι περνάνε σπουδαστές ακόμα και αν δε το αξίζουν.

Αλήθεια Νο10: Οι περισσότεροι ντόπιοι ξεκινάνε το ποτό στις 6 το απόγευμα και καταλήγουν να γλεντικοπάνε στο night club Tropicana. Που ; Στο night club Tropicana.

Ψέμα Νο10: Οι ντόπιοι δε γλεντικοπάνε στο night club Tropicana. Απλά γλεντικοπάνε.

Αυτά είχα να σας πω περί ζωής στην Αγγλία. Ελπίζω να σας άρεσε και να βοήθησα κάπως να ξεκαθαρίσει το τοπίο για όσους σκέφτονται να φύγουν από Ελλάδα. Με λίγα λόγια, η ζωή στο εξωτερικό δεν είναι άσχημη. Έχει τα καλά της έχει και τα κακά της. Το θέμα είναι να τα ‘χεις καλά με τον εαυτό σου και να ξέρεις τι θες. Και μη ξεχνάτε. Αν δεν κουνήσουμε εμείς τα χεράκια μας, όσα παρακαλετά και αν ρίξουμε στο Θεό, προκοπή δε θα δούμε.

Μια κυρία στο αεροπλάνο μου είχε πει: Πατρίδα είναι όπου σε πληρώνουν και νιώθεις ασφαλής. Σπίτι είναι εκεί που δε σταματάς να χαμογελάς.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s