Κατακραυγή ή Φανατισμός – Ελλάδα 2018

01.jpg

Σήμερα το πρωί διάβασα την παρακάτω είδηση σε ένα ενημερωτικό site σχετικά με το βανδαλισμό του “Κόκκινου Αγγέλου”. Για όσους δε γνωρίζουν ο “Κόκκινος Άγγελος” αποτελεί ένα από τα έργα του καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου το οποίο αναπαριστά έναν έκπτωτο άγγελο στη Γη. Το συγκεκριμένο έργο είχε προκαλέσει από την αρχή αντιδράσεις καθώς οι Χριστιανοταλιμπάν της εκάστοτε περιοχής το χαρακτήρισαν ως δαιμονισμένο και το παρομοίασαν με τον Διάολο επειδή, λέει, έχει κόκκινο χρώμα. Και εκτός από τους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου βγήκε και ο δήμαρχος και είπε ότι δεν διακιολογούνται συνειρμοί με αξίες και έννοιες της Χριστιανικής Πίστης.. ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ πετάχτηκε και σαν τσουτσού ο αυτοαποκαλούμενος Πατήρ Κλεομένης και είπε τα κουλά του.

Στην αρχή, έμαθα ότι έκαναν αγιασμό στο άγαλμα για να το ξορκίσουν από τα δαιμόνια. Έπειτα, κάποιοι επιτήδειοι πέταξαν άσπρη μπογιά καταστρέφοντας μέρος του αγάλματος και τέλος, υπόθηκε ότι το έδεσαν με σχοινιά και το τράβηξαν με φορτηγό έτσι ώστε να το γκρεμίσουν. Και τα κατάφεραν.. Η λέξη βανδαλισμός δε νομίζω πως χαρακτηρίζει αυτή την απαράδεκτη στάση της Ελληνικής τοπικής κοινωνίας του Παλαιού Φαλήρου για ένα έκθεμα το οποίο ΔΕΝ τους ανήκει ΚΑΝ ! Θα δανειστώ τη φράση ενός φίλου η οποία λέει: Δηλαδή ρε μάγκες εσείς δε συμφωνείτε με τη τέχνη και με τον όποιο τρόπο έκφρασης της. Εμείς που δεν πιστεύουμε στο Χριστούλη και σε ότι άλλο θα πρέπει να κατουράμε κάθε τι ιερό σύμβολο ;

Screen Shot 2018-01-18 at 15.28.42.png

Η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης διευρύνοντας τους πνευματικούς ορίζοντες του ανθρώπου από τη μονομέρεια μιας τεχνοκρατούμενης εποχής. Διαμορφώνει προσωπικότητα, χτίζει την κουλτούρα του λαού και συμβάλλει στην καλλιέργεια του κοινού καλού. Αλλά πάνω απ’όλα η τέχνη δε γνωρίζει από θρησκείες και ρατσισμό. Μέσα από αυτή την πράξη των συγκεκριμένων ανθρώπων καταλαβαίνεις πως η κοινωνία μας, συγκεκριμένα η Ελληνική χωρίς να βάζω στο ίδιο σακί όλους τους ανθρώπους, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την αμορφωσιά της, τον ταλιμπανισμό της και το πόσο πίσω είμαστε και θα είμαστε σε θέματα τα οποία άν είχαμε δώσει προτεραιότητα χρόνια πριν, το παρόν μας θα ήταν εντελώς διαφορετικό.

Γνωρίζω ότι τα άτομα που με διαβάζουν έχουν επίπεδο και είναι ανοιχτόμυαλα. Ας είναι τουλάχιστον αυτή η γενιά που θα κάνει τη διαφορά χτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για έμας αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Η μαμά μου, μου είπε να είμαι περήφανος για την καταγωγή μου αλλά κάποιοι δε με αφήνουν.

Η δική σου ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s