Το Ταξίδι μου Στο Άμστερνταμ – Φύσα Ρούφα Τράβα Τόνε

IMG_1595.jpg

Άμστερνταμ ή άαμ.. ήθελα και τα ‘παθα. Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πολύ απαισιόδοξα αφού 2 στάσεις πριν φτάσω στο αεροδρόμιο του Λονδίνου συνηδειτοποίησα ότι είχα ξεχάσει το διαβατήριο μου οπότε έπρεπε να επιστρέψω πίσω στο Λέστερ και να πάρω την επόμενη πτήση για Ολλανδία. – Όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια – Ας προσπεράσουμε αυτό το γεγονός όμως και ας μιλήσουμε για τα θετικά αυτού του ταξιδιού.

Βρε Αία. Βρε Αία ! Βρε το Άμστερνταμ βρε το Άμστερνταμ ! Αρχικά, σε όλες τις στάσεις των λεωφορείων γύρω από το αεροδρόμιο υπάρχει προσωπικό το οποίο εξυπηρετεί με άψογη συμεριφορά τους τουρίστες με τυχόν απορίες που έχουν σχετικά με τις συγκοινωνίες. Δε θα δεις σκουπίδια στο δρόμο ούτε αμάξια αραγμένα αριστερά και δεξιά στους δρόμους να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

IMG_1588.jpg

Η πόλη μαγευτική. Γεμάτη μαγαζιά με πολύ μεγάλη ποικιλία από φαγάδικα και μαγαζιά για να ξοδέψεις χρόνο και χρήμα. Τα coffee – shops βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης και αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν να τσιλάρουν. Τι εννοώ ; Στην Ολλανδία για όσους δε το γνωρίζουν τα τσιγαριλίκια και γενικά τα ναρκωτικά δίνονται ελεύθερα, σε περιορισμένα γραμμάρια στα μαγαζιά, με την προυπόθεση ότι δε θα καπνίσεις καπνό, δηλαδή κανονικό τσιγάρο. Με αυτή την τακτική, ο καθένας έχει δικαίωμα να δοκιμάσει ότι θέλει χωρίς να ξεπερνά τα όρια και να παραβιάζει τους νόμους της χώρας. Ένα δυνατό μπράβο στην Ολλανδία !

Η αρχιτεκτονική της πόλης θα σου τραβήξει επίσης το ενδιαφέρον. Ομοιόμορφα κτήρια, προσεγμένα στο μέγιστο μεταφέροντας ‘σε, σε μια διαφορετική δεκαετία. Φαντάζομαι ότι η θέα από τα παράθυρα αυτών των σπιτιών θα είναι μοναδική, ειδικά αν το τοπίο είναι χιονισμένο.

IMG_1592.jpg

Λίγα μόνο μέτρα από το κέντρο του Άμστερνταμ θα ξεδιακρίνεις τα κανάλια όπου μπορείς να κάνεις βαρκάδα και να απολαύσεις την πόλη με έναν πιο ρομαντικό τρόπο. Η άλλη λύση είναι ποδήλατο. Φυσικά και έχουν φροντίσει να υπάρχει ειδική λωρίδα για ποδηλάτες η οποία σου επιτρέπει να κινείσαι άφοβα στο κέντρο και να εκμηδενίζεις τις αποστάσεις.

IMG_1500.jpg

Τα μουσεία του Άμστερνταμ σας το υπόσχομαι θα τα αγαπήσετε. Η ιστορία και η τέχνη είναι τα δύο μεγαλύτερα ατού που έχει η χώρα. Ένα από αυτά είναι το μουσείο του διάσημου ζωγράφου Vincent Van Gogh. Όλη του η ζωή ξεδιπλώνεται σε ένα 5όροφο κτήριο, με απίστευτη διακόσμηση και αρχιτεκτονική. Διαρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην κουράζει τον επισκέπτη και να του κινεί το ενδιαφέρον μέχρι τη τελευταία στιγμή. Το εισιτήριο είναι 18ευρώ, λίγο τσιμπημένο αλλά χαλάλι του συγχωρεμένου.

IMG_1481.jpg

IMG_1480.jpg

Επίσης ένα μουσείο που δεν πρέπει να χάσετε είναι αυτό της Ιστορίας και Τέχνης του Άμστερνταμ Rijksmuseum. 3όροφο αν θυμάμαι καλά, γεμάτο με ιστορικούς θησαυρούς και πίνακες που θα σας αφήσουν έκπληκτους. 17,50 ευρώ το εισιτήριο και όπως καταλαβαίνετε θα μείνετε άφραγκοι αν τα γυρίσετε όλα οπότε στο δεύτερο μουσείο σταματήστε.

IMG_1581.jpg

IMG_1580.jpg

Ένας αρκετά αντιπροσωπευτικός τίτλος που θα έδινα στο Άμστερνταμ και γενικά στην Ολλανδία είναι “Μαγευτική χώρα για πλούσιους”. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Τώρα που τελείωσε το άρθρο μπορείτε να καταθέσετε ο καθένας ενα μικρό ποσό για το χαμογέλο του παιδιού, δηλαδή το δικό μου.

Η μαμά μου όταν έμαθε πως θα πάω πάλι ταξίδι μου είπε ότι δε βάζω κώλο κάτω.

Η δική σου ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s